ÚOHS povolil ČSA prodat své bezcelní obchody firmě Aelia ČR

20.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 20. ledna (ČTK) - Společnost Aelia ČR může od Českých aerolinií (ČSA) koupit bezcelní obchody aerolinek za více než tři čtvrtě miliardy korun. Transakci na žádost Aelia ČR povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). ČTK to dnes řekl předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj. Případ ÚOHS řešil ve zjednodušeném zkráceném řízení a rozhodl tak do 20 dnů od zahájení správního řízení k transakci.

Prodej bezcelních obchodů ČSA oznámily v polovině prosince. Aelia Czech Republic ze skupiny Lagardére Services zvítězila v tendru ČSA s cenou 764 milionů Kč. Podmínky transakce schválila i valná hromada aerolinií. Samostatná obchodní jednotka Duty Free zahrnuje tři bezcelní obchody na letišti v Praze a jeden obchod na karlovarském letišti. Její součástí je také prodej na palubách letadel. Celkem obchody zaměstnávají 80 lidí.

Česká Aelia je společným podnikem Aelia Group a HDS Retail Czech Republic. Oba subjekty jsou součástí francouzské skupiny Lagardere Services, která patří ke světovým lídrům mezi obchodníky v dopravních terminálech. Lagardere provozuje v ČR například síť trafik Relay.

Výtěžek transakce má pomoci Českým aeroliniím přežít krizové období. ČSA se loni ocitly v hluboké krizi. Ztráta v pololetí činila 1,8 miliardy, za tři čtvrtletí firma výsledky nezveřejnila, podle odborů se však ztráta do září prohloubila na 2,5 miliardy Kč. Po neúspěšné privatizaci vyměnil stát na podzim vedení prezidenta Radomíra Lašáka, na Lašákovo místo přišel ředitel letiště Ruzyně Miroslav Dvořák.

Peníze na provoz získaly ČSA také z prodeje vlastní sídelní budovy, kterou za 607 milionů korun koupilo právě Letiště Praha. V nedávné minulosti prodaly ČSA také nákladový terminál a stravovací služby, tzv. catering. Cena činila podle tehdy zveřejněných informací týdeníku Euro 763 milionů korun, respektive 682 milionů korun.

Podle dřívějších vyjádření Dvořáka získaly ČSA znovu důvěru financujících bank, a nemusejí tak nadále prodávat majetek pod tlakem, odložil se například prodej několika letadel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK