Francie snížila odhad rozpočtového deficitu z 8,5 na 8,2 pct HDP

20.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 20. ledna (ČTK) - Francouzská vláda snížila odhad rozpočtového deficitu Francie na letošní rok na 8,2 procenta hrubého domácího produktu díky lepšímu hospodářskému růstu. Novou prognózu dnes předložil kabinetu ministr rozpočtu a veřejných výdajů Eric Woerth. Předchozí předpověď ze září počítala s deficitem 8,5 procenta HDP.

Schodek rozpočtu za minulý rok ministerstvo odhaduje na 7,9 procenta proti předchozím 8,2 procenta ze září. Letošní odhad 8,2 procenta tak je rekordem.

Oficiální strop rozpočtového deficitu přitom Evropská unie určila na třech procentech výkonu ekonomiky. Vlády si ale rychle našly jako omluvu potřebu posílit ekonomiku za krize objemnými státními výdaji.

Vládní odhad deficitu se opírá o silnější růst ekonomiky, který zvýšil státní příjmy z daní a snížil sociální výdaje. Francie nyní odhaduje, že její ekonomika letos vzroste o 1,4 procenta, což je proti předchozí předpovědi téměř dvojnásobek.

Woerth ale před novináři zároveň varoval, že ekonomika ještě není stabilní. "Budoucnost je nejistá," citovala ministra agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK