Soud začal řešit žalobu minoritních akcionářů na ArcelorMittal -------------------- --------------------

20.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 20. ledna (ČTK) - Ostravský krajský soud dnes začal řešit žalobu devíti minoritních akcionářů na největší tuzemskou huť ArcelorMittal Ostrava. Domáhají se zrušení části usnesení valné hromady z loňského roku, která rozhodovala o rozdělení zisku. Akcionářům se nelíbí, že společnost z něho nevyplácí dividendy a peníze převádí na účet nerozděleného zisku z minulých let. Právní zástupce ArcelorMittal Ostrava David Ilczyszyn navrhnul soudu, aby celou žalobu zamítl.

Podle právní zástupkyně minoritních akcionářů Kláry Veselé Samkové jenom loni představoval nerozdělený zisk téměř pět miliard korun. Celkový nerozdělený zisk z minulých let podle zástupce minoritních akcionářů Jiřího Psoty dosahuje zhruba ke 40 miliardám korun.

V případě neúspěchu u českých soudů chce Veselá Samková dohnat celý spor až k Evropskému soudu pro lidská práva. Také zvažuje žalobu na český stát. "Holding zneužívá svého majoritního postavení a odstavuje minoritní akcionáře od zisku, který jejich společnost v grandiózním rozsahu dosahuje," uvedla.

Minoritním akcionářům se nelíbí, že místo rozdělování profitu, majoritní vlastník půjčuje desítky miliard korun svým dalším společnostem. Podle nich majoritní vlastník zneužívá svoje dominantní postavení a v podstatě společnost tuneluje tím, že z jejího zisku poskytuje za mimořádně výhodných podmínek půjčky svým dalším nadnárodním společnostem, které mají finanční problémy. Jde údajně o téměř 25 miliard korun.

"Minoritním akcionářům nevyplácí dividendy, ačkoliv společnost je v zisku. Tím je nejen připravuje o výnosy z jejich majetku, ale fakticky i znehodnocuje jejich akcie," uvedla právnička minoritních akcionářů.

Právní zástupce ArcelorMittal Ostrava David Ilczyszyn u soudu řekl, že se firma žádného provinění nedopustila. Žádný z důvodů pro zrušení usnesení valné hromady, které uvádí protistrana, podle něho nenastal. "Jsme přesvědčeni, že nelze prokázat neplatnost usnesení valné hromady společnosti. Údajný systém vyhladovět akcionáře není jednání, které by nastalo na valné hromadě, a již vůbec ne obsahem jejího usnesení," uvedl.

Pokud podle Veselé Samkové české soudy neochrání zájmy malých akcionářů, využijí další právní možnosti. "Pakliže nám soudy nevyhoví a budou se držet formalistického přístupu včetně nedokonalé ochrany minoritních akcionářů, tak je klidně možné, že tato žaloba bude další, která dospěje až k Evropskému soudu pro lidská práva, který má podobnou judikaturu v podobných věcech," uvedla.

Kvůli možné nedokonalosti obchodního zákoníku, který prý nedostatečně zajišťuje ochranu minoritních akcionářů, zamýšlí žalovat i stát. "Je to v rozporu s mezinárodní úmluvou o lidských právech a svobodách. Budeme zvažovat i další kroky proti státu, z nichž žaloba na náhradu škody způsobená nesprávným úředním postupem je samozřejmě jedna z možností, která se naskýtá," řekla.

Podle ní jsou podobné praktiky, které vlastník huti používá v České republice, v ostatních zemích EU a zejména v USA zcela nepřípustné a odporují dobrým mravům i obchodním zvyklostem. "Jsou také v řadě zemí zákonem přímo zakázány," prohlásila Veselá Samková. Dodala, že rozhodnutí soudu může mít zásadní dopad na jednání všech minoritních akcionářů a právní prostředí v ČR. "Postup ArcelorMittal Ostrava vlastně ukazuje všem lidem, že nemá smysl investovat do akcií, protože stejně nedostanou vyplacenou dividendu," upozornila.

Právník ArcelorMittal k tomu řekl, že je správné, když většinový vlastník může prosadit svoje rozhodnutí, se kterým minoritní akcionáři nesouhlasí. "Navrhuji, aby soud žalobu v plném rozsahu zamítl a přiznal společnosti náhradu nákladů řízení," uvedl. Vedení ArcelorMittal Ostrava se nechtělo v průběhu jednání soudu k celé věci vyjadřovat.

Krajský soud dnes dokončil dokazování s tím, že rozsudek vynese příští týden ve středu 27. ledna. Veselá Samková chtěla předvolat k výslechu také předsedu představenstva ArcelorMittal Ostrava nebo nechat vypracovat odborný znalecký posudek ohledně nakládání akciových firem se ziskem. Tyto návrhy však soud zamítl.

Minoritní akcionáři si již stěžovali na postup majoritního akcionáře ArcelorMittal, který podle nich poškozuje jejich zájmy, u premiéra, u Evropské komise v Bruselu nebo u Burzy cenných papírů v Lucembursku. Naposledy se tento týden obrátili se svou stížností k vedení newyorské burzy cenných papírů NYSE a americké komisi pro cenné papíry SEC.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK