CME prodává za 300 milionů dolarů své aktivity na Ukrajině

20.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hamilton (Bermudy) 20. ledna (ČTK) - Americká společnost Central European Media Enterprises (CME) se dohodla na prodeji svých aktivit na Ukrajině. Novým majitelem televizních stanic Studio 1+1 a Kino se za zhruba 300 milionů dolarů (asi 5,5 miliardy Kč) stane společnost Harley Trading Limited, jejímž vlastníkem je ukrajinský podnikatel Igor Kolomojskyj. CME to dnes uvedla v tiskové zprávě.

Dalších asi 19 milionů dolarů (zhruba 348 milionů Kč) by měla CME získat jako náhradu za hotovostní výdaje skupiny Studio 1+1 v době od podpisu smluv až do uzavření celého obchodu. Nový majitel k 1. únoru zaplatí pouze 30 milionů dolarů, zbytek na konci transakce. CME předpokládá, že prodej dokončí ve druhé polovině dubna letošního roku.

"Prodej aktivit na Ukrajině je za současných podmínek pro CME ze strategického hlediska tou nejlepší volbou. Umožní nám zaměřit se na naše současné aktivity v Evropské unii a v zemích, které se k EU přibližují," řekl k prodeji prezident a výkonný ředitel CME Adrian Sarbu. CME podle něj bude schopna zvýšit likviditu a více se věnovat tvorbě obsahu.

Podle analytika Atlantik FT Patricka Vyroubala je zpráva pro CME jednoznačně pozitivní. "Ukrajinská aktiva generovala ztrátu již na úrovni EBITDA a náš výhled hospodaření pro Ukrajinu nebyl příznivý. CME se nyní může lépe zaměřit na existující operace a zlepší jí to provozní a strategické možnosti či zvýší likviditu," uvedl.

Vedle Ukrajiny působí CME v České republice, kde vlastní nejsledovanější komerční televizi Nova a další stanice. Firma působí také na Slovensku, v Bulharsku, Chorvatsku, ve Slovinsku a Rumunsku. Její televizní stanice mohou sledovat desítky milionů lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK