Ropa kvůli silnému dolaru dál klesá, barel zlevnil o dvě procenta

20.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. ledna (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes pokračovaly v poklesu, k němuž přispěl relativně silný růst dolaru především vůči euru. Společná evropská měna se stále potýká s problémy, které představuje vysoké zadlužení Řecka a obavy z dalšího vývoje. Za poklesem cen ropy však byly i náznaky dalšího zpřísnění měnové politiky v Číně.

Krátce před 17:00 se barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodáním v únoru prodával za 77,45 USD a proti předchozímu závěru se jeho cena snížila asi o dvě procenta. Platnost únorového kontraktu však dnes končí. Cena březnového kontraktu se snížila v podobném rozsahu asi na 77,80 USD.

Severomořská ropa Brent s dodáním v březnu zlevnila zhruba o 1,5 dolaru na zhruba 76,15 USD.

Euro dnes k dolaru kleslo na nejnižší hodnoty za posledních pět měsíců a pohybovalo se pod 1,42 USD. Během dne kleslo až na 1,4135 USD a za celý den ztrácelo asi 1,1 procenta. Euro oslabovalo i k dalším klíčovým měnám, například k britské libře. Naopak zájem o americkou měnu posunul takzvaný dolarový index na 78,214 bodu.

Statistika ze Spojených států ukázala, že počet zahájených bytových staveb v USA v prosinci nečekaně klesl o čtyři procenta. Růst o 0,2 procenta pak zaznamenaly výrobní ceny. Investoři nicméně tyto informace nevnímali jako negativní pro dolar.

"Začínáme pozorovat, že zájem o komodity opadá, hlavně kvůli silnějšímu dolaru," poznamenal analytik společnosti CMC Markets Michael Hewson. Investoři jsou nervózní kvůli snaze čínských úřadů omezit dostupnost úvěrů s cílem zbrzdit hospodářský růst a zabránit zrychlení inflace.

Čína ve čtvrtek zveřejní data o vývoji hrubého domácího produktu a očekává se, že její ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí zrychlila růst na 10,9 procenta z 8,9 procenta ve třetím čtvrtletí. Peking už minulý týden zvýšil povinné minimální rezervy, které musejí banky udržovat na účtech, z 15,5 na 16 procent z objemu přijatých vkladů.

Ceny ropy v dolarech za barel (159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent březen 76,14 77,63 New York - Nymex WTI únor 77,45 79,02

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK