Ansa: MMF zvýšil odhad růstu globální ekonomiky na 3,9 pct

20.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím 20. ledna (ČTK) - Mezinárodní měnový fond (MMF) zvýšil odhad růstu světové ekonomiky na letošní rok na 3,9 procenta. Uvedla to dnes italská tisková agentura Ansa. V minulé prognóze, kterou fond vydal loni v říjnu, počítal s růstem pouze o 3,1 procenta. Odhad růstu na příští rok však fond nechal beze změn na 4,2 procenta.

Motorem růstu globální ekonomiky bude i nadále Čína, které měnový fond na letošní rok předpovídá desetiprocentní růst. Příští rok by měla čínská ekonomika podle MMF vykázat růst o 9,7 procenta.

Pro Spojené státy měnový fond podle italské agentury počítá na letošní rok s růstem HDP o 2,7 procenta, zatímco v předchozí prognóze fond počítal s růstem 1,2 procenta. Na příští rok už ale fond počítá se zhoršením proti své předchozí prognóze. Nyní předpokládá, že americká ekonomika by v příštím roce mohla vykázat růst o 2,3 procenta, což je o půl procentního bodu méně, než fond odhadoval v říjnu.

Lépe by si měla proti původním odhadům vést rovněž Itálie, které fond předpovídá na letošní rok růst HDP v rozsahu jednoho procenta. V říjnu MMF předpovídal růst o 0,2 procenta. Na příští rok fond odhad zlepšil na 1,3 z říjnového odhadu 0,7 procenta.

Odhad růstu italské ekonomiky na letošní rok v úterý zpřesnil také italský ministr financí Giulio Tremonti. Ekonomika by podle něj letos měla vykázat růst více méně o jedno procento.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK