Akcie v USA klesly kvůli obavám z omezování expanze v Číně

21.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. ledna (ČTK) - Akcie amerických firem ve středu oslabily kvůli obavám, že omezení bankovních úvěrů v Číně ohrozí oživování světové ekonomiky. Výhled společnosti IBM pak v investorech vyvolal obezřetný postoj vůči emisím technologických firem.

Klíčový index Dow Jones klesl o 1,14 procenta na 10.603,15 bodu. Technologický Nasdaq Composite se snížil na 2291,25 bodu se ztrátou 1,26 procenta.

Úřady v Číně nařídily několika velkým bankám omezit po zbytek měsíce poskytování úvěrů. Podle zdrojů z bankovního sektoru jde o reakci na nárůst úvěrů z počátku měsíce.

Signál, že třetí největší ekonomika světa zřejmě tlumí hospodářskou expanzi, poznamenal akcie gigantů, které těží přírodní zdroje a zpracovávají je. Hliníkárenský koncern Alcoa tak například ztratil 2,5 procenta. Dolů šly i strojírenské koncerny, z nichž Caterpillar oslabil o 1,9 procenta.

"Toto je skutečně přímý výsledek obav ze zpřísnění úvěrové politiky v Číně," reagoval jeden z obchodníků.

IBM sice v úterý v noci vykázala vyšší čtvrtletní zisk, než se očekávalo, její výhled na letošní rok ale investory nepotěšil. Za středu emise podniku oslabila o tři procenta.

Kurz eura klesl vůči dolaru nejníže za pět měsíců kvůli obavám z toho, že Řecko nebude schopné financovat svůj rozpočtový deficit. Evropská měna oslabila o 1,4 procenta na 1,4100 USD, když během dne klesla až na 1,4081 USD. Dolar za středu stoupl vůči jenu o 0,1 procenta na 91,24 JPY.

Ztráty eura se prohloubily, když jeho výkyvy přesáhly průměr za 200 dnů. Od začátku roku je euro vůči dolaru slabší o 1,5 procenta, když za poslední tři měsíce minulého roku jeho kurz oslabil již o 2,2 procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK