Japonské akcie díky technologickým firmám rostly, euro kleslo

21.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 21. ledna (ČTK) - Japonské akcie dnes posílily. Trhy táhly vzhůru technologické společnosti v čele s firmou Advantest, kterým pomohla stabilizace kurzu jenu. Investoři jsou však obezřetní, protože se obávají upevňování měnové politiky v Číně. V závěru obchodování index Nikkei vzrostl o 130,89 bodu, tedy 1,2 procenta, na 10.868,41 bodu.

"Stabilizace pohybu kurzu jenu podporuje trh, ale pokud jen začne znovu posilovat, trh snadno ztratí půdu pod nohama, protože přetrvávají obavy z dalšího upevňování měnové politiky v Číně," komentoval situaci analytik Mizuho Serurities Jutaka Miura.

Středeční zpráva, že čínská centrální banka nařídila nejméně dvěma úvěrovým ústavům zvýšit své rezervy, vyvolala obavy, že země by mohla začít upevňovat svoji politiku a poslala akcie v Tokiu dolů. Dnes Čína oznámila, že její hrubý domácí produkt stoupl ve čtvrtém čtvrtletí o 10,7 procenta. Podle ekonomů je tak pouze otázkou času, kdy začne země zvyšovat úrokové sazby.

Nejlépe se dnes dařilo technologickým firmám. Akcie TDK stouply o 4,8 procenta a Advantest o 3,6 procenta. Sony posílila o 4,1 procenta. Díky jenu se dařilo i dalším vývozcům. Toyota Motor vzrostla o 2,1 procenta a Honda Motor o 1,7 procenta.

Euro v Asii pokračovalo v poklesu a vůči dolaru se propadlo nejníže za pět měsíců. Na euro tlačí obavy z vývoje situace v Řecku. V závěru obchodování euro vůči dolaru kleslo o 0,1 procenta na 1,4097 USD, když předtím se propadlo až na 1,4067 USD, nejníže od poloviny srpna. Ve středu euro vůči dolaru oslabilo o 1,3 procenta. Dolar k jenu posílil o 0,4 procenta na 91,58 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK