Gartner: Světové výdaje do IT letos vzrostou o 4,6 procenta

21.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bombaj 21. ledna (ČTK) - Světové výdaje do informačních technologií letos vzrostou o 4,6 procenta na 3,4 bilionu dolarů (62,8 bilionu Kč), odhadla agentura Gartner. Nárůst očekává díky hospodářskému oživení a poklesu dolarového kurzu. Loni tyto výdaje podle podkladů Gartneru klesly o 4,6 procenta na 3,22 bilionu USD.

"Většina nárůstu v naší revidované předpovědi na rok 2010 se dá přičíst předpokládanému poklesu hodnoty amerického dolaru v porovnání s rokem 2009," uvedl ve zprávě viceprezident pro průzkum Gartneru Richard Gordon.

Gartner předpokládá, že k růstu přispějí všechny hlavní segmenty odvětví včetně počítačového hardwaru, softwaru a IT služeb. Regionálně se očekává, že oživování trhu bude nejsilnější v takzvaných mladých ekonomikách.

V západní Evropě, Spojených státech a Japonsku bude oživování zpočátku pomalejší. Rychlejší vzestup očekává Gartner v Latinské Americe, na Blízkém východě, v Africe, Asii a Tichomoří. Opírá se přitom o prognózy rostoucí ekonomiky a spotřebitelské důvěry i vyšší dostupnost úvěrů. Firemní plány výdajů do IT zvýší nové technologie, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK