Aerolinky Continental Airlines se ve čtvrtletí vrátily k zisku

21.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dallas 21. ledna (ČTK) - Americká letecká společnost Continental Airlines vykázala ve čtvrtém čtvrtletí překvapivě zisk. Firmě pomohla vyšší poptávka a nižší náklady na pohonné hmoty. Zisk činil 85 milionů USD (1,6 miliardy Kč) ve srovnání se ztrátou 269 milionů USD předloni. Continental je pátou největší leteckou společností na světě.

Bez zahrnutí mimořádných položek, včetně daňového zvýhodnění, firma vykázala zisk čtyři miliony USD, tedy tři ceny na akcii. Analytici naopak očekávali ztrátu sedm centů na akcii.

Firma uvedla, že její náklady na pohonné hmoty se ve srovnání s předchozím rokem snížily o třetinu. Počet přepravených cestujících stoupl o 3,5 procenta. Příjmy však klesly o 8,3 procenta na 3,2 miliardy USD. Důvodem byl pokles zákazníků se zájmem o dražší letenky.

Continental se nedávno připojil k dalším leteckým společnostem a zvýšil poplatky za odbavení zavazadel. Chce tak podpořit celkové příjmy, když příjmy z prodeje letenek se snižují.

Americké letecké společnosti se v posledních dvou letech potýkaly s velkými problémy. V roce 2008 jejich hospodaření poškodil prudký nárůst cen ropy a loni ekonomická recese. Continental i některé další letecké společnosti však uvádějí, že v posledních několika měsících se poptávka začíná zvyšovat, zvláště v segmentu lukrativních firemních cestujících, napsaly agentury AP a Reuters.

Continental loni opustil leteckou alianci SkyTeam, jejíž součástí jsou i České aerolinie. Nově se připojil ke Star Alliance a stal se 25. členem aliance.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK