Rusko dokončuje reaktor v íránské jaderné elektrárně

21.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 21. ledna (ČTK) - Rusko "bez jakýchkoli pochyb" spustí reaktor jaderné elektrárny v Búšehru na jižním pobřeží Íránu během letošního roku. Prohlásil to dnes v Moskvě šéf ruské státní jaderné společnosti Rosatom Sergej Kirijenko. "Rok 2010 se stane rokem Búšehru," ujistil novináře Kirijenko.

Podle šéfa Rosatomu práce na dokončení jaderné elektrárny pokračují přesně podle plánu a je nepochybné, že budou letos dokončeny. Dřívější zprávy hovořily o tom, že ruská a íránská strana chtějí spustit jadernou elektrárnu 21. března na íránský Nový rok.

Elektrárna o výkonu 1000 megawattů leží asi 12 kilometrů jižně od íránského přístavního města Búšehr poblíž vesnice Halílé. Výstavba dvou tlakovodních jaderných reaktorů začala v roce 1975 za přispění německé firmy Kraftwerk Union AG (společný podnik Siemens a AEG) a francouzských vědců. Po zhoršení vztahů s Íránem v důsledku íránské islámské revoluce Němci od projektu v roce 1981 odstoupili. Reaktory byly tehdy dokončeny z 80 procent. Stavební práce oživila dohoda s Ruskem o jaderné spolupráci z roku 1993.

Teherán tvrdí, že jeho jaderný program je určen pouze pro mírové účely. Západní země ho však podezřívají z tajného vývoje nukleárních zbraní, jelikož vytvoření sítě jaderných reaktorů bude Íránu trvat možná desítky let. Írán přitom vlastní zřejmě dostatek obohaceného uranu, pro který nemá v energetice využití.

Rusko označuje projekt v Búšehru za čistě civilní. Jaderné palivo bude podle Moskvy pod dohledem Mezinárodní agentury pro atomovou energii a nebude možné ho zneužít. Vyhořelé palivo bude Írán dopravovat do Ruska.

jas mik

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK