Vítězem tendru na koupi aktiv Kordárny je skupina JET Investment

21.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 21. ledna (ČTK) - Vítězem výběrového řízení na koupi Kordárny, předního výrobce technických tkanin pro gumárenský průmysl, je investiční skupina JET Investment. ČTK to dnes řekl mediální zástupce Kordárny Karel Samec. Prodej bude v polovině března schvalovat schůze věřitelů.

Firma převezme akcie nové společnosti Kordárna Plus, do níž budou vložena klíčová aktiva současné Kordárny. Ta je od dubna minulého roku v insolvenci, její pohledávky přesahují 5,7 miliardy korun.

Hodnotu prodeje firma neuvedla. "Detailní parametry transakce nebudou do doby definitivního schválení reorganizačního plánu věřiteli zveřejněny," dodal Samec. Věřitelé o prodeji Kordárny Plus rozhodnou zhruba v polovině března. K faktickému převzetí dojde až po uplynutí zákonných lhůt, což podle Samce potrvá do konce dubna.

Kordárna je jedním z prvních případů, ve kterém věřitelé a soud využili insolvenčního zákona z roku 2008, který umožňuje řešit úpadek firem kromě konkurzu reorganizací. Výtěžnost je v tomto případě několikanásobně vyšší.

Reorganizací Kordárny se řeší úpadek pěti společností v Česku a na Slovensku. Součástí Kordárny Plus jsou stěžejní aktiva Kordárny, tedy všechna zařízení a stroje, továrna a zázemí včetně certifikací a smluv se zákazníky a dodavateli materiálů a zaměstnanci ve výrobě. Součástí transakcí je i stoprocentní majetková účast Kordárny v servisních dceřiných společnostech Kordservice a Technické a úklidové služby a 47procentní účast ve slovenském Texiplastu. Jde o společnosti, jejichž činnost přímo souvisí či navazuje na produkci Kordárny.

"Tento podnik nebude zatížen dluhy z minulosti a bude disponovat potřebným provozním kapitálem, což umožní zachování výroby," řekl již dříve ČTK Petr Smutný z poradenské firmy PricewaterhouseCoopers, která s Kordárnou spolupracuje. Podle něj měla o podnik zájem více než desítka oborových i finančních investorů z celého světa.

Vstup nového majitele je součástí finálního reorganizačního plánu, který budou schvalovat věřitelé. V čele jejich výboru jsou zástupci České spořitelny, E.ON Energie a ČSAD Hodonín.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK