Pražská burza neudržela růst a oslabila o 0,34 procenta

21.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. ledna (ČTK) - Pražská burza dnes neudržela růst a podobně jako většina evropských indexů oslabila. Hlavní index PX přišel o 0,34 procenta na 1216,2 bodu. Největší ztráty postihly akcie rakouské Erste Bank a elektrárenské firmy ČEZ, o téměř devět procent dnes naopak posílily cenné papíry mediální společnosti CME. Výsledky ČTK převzala z burzy.

Negativní vliv na ceny evropských akcií dnes podle analytiků měla data z amerického trhu práce, bankovním akciím k ziskům nepomohly ani velmi dobré výsledky investiční banky Goldman Sachs.

Rakouská Erste Bank odepsala 1,77 procenta na 776 Kč, Komerční banka přišla o čtvrt procenta na 3990 korun. O více než procento na 985 Kč oslabily i akcie pojišťovací skupiny VIG.

Dařilo se naopak akciím CME, které po středečním oznámení o prodeji ukrajinských aktivit firmy přidaly již více než 20 procent. "Celkový růst kapitalizace tak překonal výnos z prodeje ukrajinských televizních kanálů, což naznačuje možnou brzkou korekci," uvedl Miroslav Adamkovič z Komerční banky. Dnešní pražské obchodování s akciemi CME podle něj pouze dorovnalo zisky ze středečních obchodů s titulem v New Yorku.

Dařilo se i těžební NWR, jejíž akcie si připsaly 1,5 procenta a pevněji se usadily nad hranicí 200 Kč. O 1,5 procenta posílily akcie tabákové Philip Morris. "Akcie Philip Morris ČR po více než dvou letech zakončily nad hranicí 10.000 korun za akcii, a dosáhly tak na naši cílovou cenu," poznamenal Adamkovič.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK