Slováci schválili podmínky výstavby dalšího úseku dálnice

21.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 21. ledna (ČTK) - Slovenská vláda souhlasila s podmínkami smlouvy na výstavbu asi 30 kilometrů dálnice D1 poblíž Žiliny. Silnici by mělo postavit a provozovat konsorcium firem kolem německé společnosti Hochtief PPP Solutions. Ministr dopravy Ľubomír Vážny má třetí kontrakt v rámci projektů spolupráce veřejného a soukromého sektoru (PPP) podle usnesení vlády podepsat do 16. února, premiér Robert Fico ale oznámil, že smlouva bude uzavřena už tento pátek.

Investiční náklady na výstavbu dálnice mezi Hričovským Podhradím a Dubnou Skalou by měly podle odhadů vítěze soutěže dosahovat téměř dvou miliard eur (asi 52 miliard Kč). Součástí stavby jsou i technicky náročné úseky včetně tunelů. Stát by měl během následujících 30 let zaplatit za stavbu, provoz a údržbu silnice dohromady 8,55 miliardy eur (asi 222,1 miliardy Kč).

Ficův kabinet chce prostřednictvím projektů PPP na Slovensku urychlit výstavbu silnic. Loni v září začala v rámci prvního balíku těchto projektů výstavba rychlostní silnice R1, v říjnu odstartovaly přípravné práce na výstavbu silnic v rámci druhého balíku, což je přibližně 75 kilometrů severní části dálnice D1.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK