Ropa dál zlevňuje, barel WTI stojí méně než 77 dolarů

21.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. ledna (ČTK) - Ceny ropy se dnes na světových trzích dál snižovaly a barel referenčního kontraktu na americkou lehkou ropu West Texas Intermediate (WTI) se dostal pod 77 dolarů. Jedním z důvodů, které stojí za poklesem cen ropy, je pokračující růst kurzu dolaru v souvislosti s propadem eura, z části ale i slabá poptávka po ropě.

Kolem 18:00 se barel WTI s dodáním v březnu prodával za zhruba 76,80 USD a proti předchozímu závěru se jeho cena snížila skoro o celý dolar. Během dne ale klesla až na 76,33 USD. Severomořská ropa Brent zlevnila mírněji a byla těsně pod 76,30 USD.

Statistický odbor amerického ministerstva energetiky dnes uvedl, že zásoby ropy v amerických skladech minulý týden klesly o 400.000 na zhruba 330,6 milionu barelů. Analytici v anketě agentury Reuters naopak očekávali růst zásob o 2,4 milionu barelů.

Trh si ale mnohem více všímal vývoje zásob benzinu. Ty se zvýšily o 3,9 milionu na 227,4 milionu barelů, zatímco odhady předpokládaly nárůst jen o 1,7 milionu barelů.

Spojené státy jsou zdaleka největším světovým spotřebitelem ropy a ropných produktů. Analytici i lidé z branže tvrdí, že vývoj kolem zásob nejlépe dokresluje využití kapacit rafinerií. To se minulý týden snížilo o 2,9 procenta a meziroční pokles dosahuje 4,9 procenta.

"Skutečně je nutné se dívat na to, že se prudce snížilo využití kapacit rafinerií. Zdá se, že rafinerie nejsou ochotny teď vyrábět produkty," řekl analytik investiční společnosti OptionsExpress Mike Zarembski. Dokud podle něj rafinerie nebudou mít zájem o zpracování ropy, bude to znamenat, že je poptávka stále dost nízká.

Ceny ropy v dolarech za barel (159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent březen 76,26 76,32 New York - Nymex WTI březen 76,78 77,74

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK