Průzkum: Většina Američanů považuje platy v bankách za přehnané

21.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 21. ledna (ČTK) - Většina Američanů považuje platy manažerů bank za přehnané a přeje si, aby vláda stanovila platový strop v těch finančních ústavech, kterým v nejtěžších dobách krize pomohla a napumpovala do nich peníze daňových poplatníků. Ukázal to průzkum agentury Thomson Reuters a organizace Ipsos.

Průzkum, jehož se zúčastnilo 1006 dospělých občanů, mimo jiné ukázal, že skoro 60 procent respondentů považuje platy a odměny vrcholového managementu v amerických firmách za jednu z pěti největších obav, které mají o další vývoj americké ekonomiky.

Výsledky průzkumu podtrhují růst odporu a pobouření nad mnohamilionovými odměnami, které si každoročně vyplácejí bankéři na Wall Street. Výjimkou přitom nejsou ani ty finanční instituce, které přijaly masivní pomoc státu v podobě výhodných půjček.

Američany přístup bank pobuřuje zvláště v době, kdy míra nezaměstnanosti v USA je na deseti procentech a předpokládá se, že ještě poroste. Tak vysoká nezaměstnanost v USA nebyla asi 26 let.

Reuters výsledky průzkumu zveřejnil krátce poté, co americký prezident Barack Obama nastínil přísnější regulaci bank, hlavně z hlediska rizika, do něhož se mohou pouštět. Banky by podle Obamy například neměly mít možnost vlastnit či sponzorovat takzvané hedgeové fondy, prezident se však brání i tomu, aby banky do hedgeových fondů investovaly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK