Japonské akcie oslabily kvůli výhledu z technologického odvětví

22.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 22. ledna (ČTK) - Akcie předních japonských společností dnes klesly nejníže za tři týdny. Technologický sektor postihl nepříznivý výhled polovodičové firmy Shin-Etsu Chemical a na emise exportérů dopadl silnější kurz jenu.

Index Nikkei oslabil o 2,6 procenta na 10.590,55 bodu, když proti čtvrtečnímu závěru 277,86 bodu odepsal. Uzavřel tak den nejníže od loňského 30. prosince.

Za celý týden přišel Nikkei o 3,6 procenta a je to jeho největší týdenní ztráta za zhruba dva měsíce. Částečně je to způsobeno tím, že si investoři udělali v nakupování akcií přestávku, když index minulý týden dosáhl 15měsíčního maxima.

Shin-Etsu Chemical, světově největší výrobce křemíkových destiček, dnes oslabil o šest procent. Podnik ve čtvrtek oznámil, že mu celoroční zisk klesne na polovinu.

Kurz eura v Tokiu oslabil až na 126,55 JPY, nejníže za devět měsíců, a dolar šel dolů, protože Bílý dům chce více regulovat bankovní sektor USA. V závěru tokijského obchodování se kurz eura snížil o 0,2 procenta na 127,09 JPY, ale stoupl o 0,3 procenta na 1,4124 USD. Euro tak za celý týden oslabilo o 1,5 procenta vůči dolaru a o dvě procenta k japonské měně, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK