Ruský Rusal získal za své akcie v Hongkongu 2,24 miliardy USD

22.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hongkong/Moskva/Londýn 22. ledna (ČTK) - Ruský Rusal, největší světový producent hliníku, získal za prvotní nabídku svých akcií v Hongkongu 2,24 miliardy dolarů (cca 40 miliard Kč). Akcie se prodaly za střed určeného cenového rozpětí, tedy za 10,80 hongkongského dolaru. Uvedly to dnes dva informované zdroje.

Rusal je vůbec první neasijskou společností, která má primární emisi akcií na burze v Hongkongu. Podnik na burze prodal 1,61 miliardy nových akcií, což představuje podíl těsně pod 11 procenty navýšeného akciového kapitálu. Nabídka měla cenové rozpětí 9,10 až 12,50 HKD. Jeden ze zdrojů uvedl, že emise Rusalu přilákala přes 300 investorů z řad institucí.

Rusal uvede své akcie také v Paříži, a to formou GDR, kdy bude každá GDR zastupovat dvacítku kmenových akcií společnosti. Obchodní debut Rusalu byl stanoven na 27. ledna.

Nabídka Rusalu přiměla hongkongské regulátory k pečlivé prověrce emise a zvažování situace. Způsobilo to značné zadlužení podniku, pozice cizího elementu a kontroverzní pověst jeho zakladatele, miliardáře Olega Děripasky, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK