Jaguary bude v Česku prodávat rakouský dovozce značky -------------------- --------------------

22.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. ledna (ČTK) - Prodej automobilových značek Jaguar a Land Rover v Česku bude nově zajišťovat rakouská dceřiná firma automobilky Jaguar Land Rover Austria. Zastoupení pro tuzemský trh převzala po společnosti AMT, která loni kvůli finančním problémům jako dovozce skončila. Uvedli to zástupci firmy na dnešní tiskové konferenci. Jaguar Land Rover Austria zároveň dodává vozy obou značek na chorvatský trh.

Nový dovozce bude aktivity na českém trhu řídit z rakouského Salcburku, otevření kanceláře v Praze podle generálního ředitele Petera Modelharta zatím nechystá. "Budeme hodně cestovat," uvedl s tím, že ceny vozů se budou odvíjet od cen bez daně pro rakouský a německý trh. Proti koncové ceně v Rakousku ale budou jaguary v Česku výrazně levnější. Zatímco v ČR zákazník zaplatí dvacetiprocentní daň z přidané hodnoty, v Rakousku je daň dvojnásobná.

Luxusní Jaguar bude na trhu od února nabízet pět autorizovaných prodejců, terénní Land Rover ještě jeden dealer navíc. Značka terénních vozů bude mít rovněž navíc tři autorizovaná servisní místa. S dalšími prodejci firma jedná.

Jaguar v současnosti nabízí tři modelové řady. Nejlevnější XF startuje na 1,25 milionu korun. Nová vlajková loď XJ, která se na trh dostane v dubnu, bude začínat na 2,05 milionu Kč. Land Rover nabízí šest řad s cenou od zhruba 800.000 Kč.

V Česku v současnosti jezdí zhruba 1600 jaguarů a 6600 vozů Land Rover. Loni v tuzemsku prodej nových vozů Jaguar klesl o 30 procent na 104 aut. Prodej Land Roveru stagnoval na 141 automobilech.

Britská automobilka Jaguar Land Rover v polovině roku 2008 přešla od Fordu pod křídla indické skupiny Tata. Podle Modelharta tak tradiční britské značky potkalo to nejlepší, co mohlo, protože na rozdíl od Fordu nechává Tata výrobcům úplnou konstrukční nezávislost.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK