Slovenští dopravci ukončili protest proti mýtnému -------------------- --------------------

02.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 2. února (ČTK) - Slovenští dopravci dnes ukončili protest proti mýtnému systému. Dopoledne odjeli i z posledních míst, která ještě částečně blokovali, včetně hlavního tahu u Ružomberku. ČTK to řekl hlavní koordinátor akce, který si nepřál být jmenován. Své rozhodnutí nespokojení dopravci zdůvodňují obavami, že by proti nim mohly zasáhnout jednotky rychlého nasazení.

Zástupce Unie autodopravců Slovenska (UNAS) Jaroslav Polaček ale zároveň řekl, že dopravci se na dalším postupu dohodnou na odpolední demonstraci, která bude před Úřadem vlády v Bratislavě. Sdružení UNAS protesty autodopravců organizuje.

"Už se to rozpadlo, byl hlášený zásah maskovaných policistů," řekl hlavní koordinátor, který nechtěl být jmenován. Informaci prý přišla řidičům kamionů sdělit policie. "Vůbec jsem s takovým zásahem nepočítal," dodal. Silniční tah u Ružomberku byl přitom posledním místem, kde dopravci blokádou silnice vyjadřovali nespokojenost s počtem zpoplatněných silnic první třídy.

Protest proti elektronickému výběru mýtného začal v pondělí na více místech Slovenska. Nákladní vozidla částečně blokovala jeden nebo dva jízdní pruhy, aby osobní a autobusová doprava mohla projet. Policie během dne podle regionálních koordinátorů udělila více pokut, zadržela řidičské průkazy a desítky protestujících předvedla na policejní stanici.

Polaček řekl, že asi 20 kamionů zůstalo stát na odpočívadle Triblavina u Bratislavy. Policie jim už v pondělí večer nedovolila pokračovat v cestě do slovenské metropole.

Protest se ráno začal ukončovat u Košic, Banské Bystrice a u Trnavy. U Prešova a Trstěné skončil po zásahu policie už v pondělí. Další postup si dopravci chtějí domluvit na demonstraci před slovenským Úřadem vlády, kde se chtějí sejít v 15:00.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK