Koruna rozšiřovala zisky vůči euru i dolaru, k euru je pod 26 Kč

02.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. února (ČTK) - Česká měna dopoledne pokračovala v posilování z předchozího dne vůči oběma hlavním světovým měnám. Podle serveru Patria Online byla koruna krátce před 11:00 proti pondělnímu závěru silnější k euru o osm haléřů na 25,92 Kč/EUR a vůči dolaru o deset haléřů na 18,61 Kč/USD.

"Koruna pokračovala ve svém posilování až pod 26,00 za euro. Dnes dopoledne se stále drží mírně pod touto hranicí, ale snahy o další postup prozatím vzdala. Podobné je to se zlotým, který šel koruně příkladem. Jeho postup se zastavil už krátce po překonání hranice 4,00 za euro," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

"Vítr z plachet" středoevropským měnám podle Vlka bere dopolední pokles na evropských akciových trzích. Na nich už vyprchal pozitivní vliv pondělních povzbudivých čísel o zpracovatelském průmyslu a spotřebitelských výdajích v USA. To se dotklo i kurzu dolaru.

"Ke slovu se dostalo vybírání zisků, které pomáhá euru mírně korigovat na 1,3930 USD/EUR. Svůj vliv zřejmě mělo i prohlášení evropského komisaře (pro hospodářské a měnové otázky Joaquína) Almunii, který podpořil řecké plány na snížení deficitu a označil je za ambiciózní a proveditelné," uvedl Vlk. Proti větším ztrátám by naproti tomu měly dolar bránit klesající akcie a překvapivé nezvýšení úrokových sazeb v Austrálii, dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK