Nájemné v Praze 1 by mohlo podražit téměř o deset procent

02.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. února (ČTK) - Nájemné v obecních bytech v Praze 1 by mohlo od začátku června podražit téměř o deset procent. Rozhodli o tom radní městské části, návrh musí ještě odsouhlasit zastupitelé. Průměrně nyní lidé v Praze 1 platí za metr čtvereční asi 78 korun. Po zdražení bude metr čtvereční stát 85 korun, řekl novinářům zástupce starosty Michal Valenta (ODS).

Nájemné se zvedne o 50 procent maximální sazby, kterou stanovuje vyhláškou ministerstvo pro místní rozvoj. Nájemníci v Praze 1 nyní platí v průměru méně než lidé v okolních městských částech. V roce 2012, kdy by měla skončit deregulace nájemného, by ale podle Valenty měly být nájmy společně s Prahou 6 nejvyšší v celé metropoli.

Zvýšení se bude týkat asi 2000 bytů, řekl Valenta. Radnice díky zdražení získá deset milionů korun, peníze slibuje investovat do oprav bytů.

Nájemné se v Praze 1 naposledy zvedalo od začátku minulého roku, i tehdy radnice zvolila zdražení o 50 procent povoleného limitu. Tehdy ale zvýšení znamenalo dvacetiprocentní nárůst.

Zatímco některé městské části nájemné zdražily již od počátku ledna, další se rozhodly kvůli hospodářské krizi a jejím dopadům na obyvatele od zvyšování cen upustit. Ke zdražení nepřistoupily například Praha 4, 7, 8, 11 nebo 13. Více od začátku ledna naopak platí obyvatelé třetí, druhé, desáté nebo čtrnácté městské části.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK