Americký Dow Chemical vytvořil po ztrátě zisk díky mladým trhům

02.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. února (ČTK) - Americký chemický koncern Dow Chemical vytvořil loni na konci roku čtvrtletní zisk 87 milionů dolarů (přes 1,6 miliardy Kč). Rok předtím mu ekonomická krize přivodila ve stejném období ztrátu 1,55 miliardy dolarů. Podnik dnes uvedl, že se do zisku vrátil díky silné poptávce na takzvaných mladých trzích a přínosu akvizic.

Za poslední rok Dow Chemical snižoval stavy zaměstnanců, zavíral závody a prodával aktiva, aby si snížil zadlužení. Koncernu, který vyrábí základní materiály pro rozmanité zboží od izolací po autolaky, vzrostly díky tomu čtvrtletní tržby meziročně o 15 procent na 12,47 miliardy USD.

Dow Chemical předpokládá, že se situace na trzích bude nadále zlepšovat, zejména v Asii a Latinské Americe. Růst ve Spojených státech a Evropě proti tomu bude zaostávat kvůli vysoké nezaměstnanosti a nejistotě kolem dalších vládních stimulů na podporu hospodářského růstu.

Výrobky chemického koncernu nacházejí uplatnění v celé řadě odvětví, výsledky a výhledy podniku proto slouží ekonomům a analytikům jako barometr spotřebitelské nálady, připomněla agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK