Letiště Praha loni přišlo o milion pasažérů, letos opět roste

02.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. února (ČTK) - Pražské letiště loni odbavilo 11,64 milionu cestujících. Meziročně to znamená osmiprocentní pokles, v absolutních číslech letiště přišlo oproti roku 2008 o téměř milion pasažérů. Letiště to oznámilo v tiskové zprávě.

Úbytek pasažérů připisuje vedení podniku ekonomické krizi. "Především v prvním čtvrtletí roku 2009 došlo k redukci nabízených letů ze strany leteckých společností," uvedl ředitel letiště pro letecký obchod Stanislav Zeman.

Od listopadu cestující opět přibývají. Trend potvrdil i leden, kdy letištěm prošlo o 5,5 procenta cestujících více než před rokem. Podle Zemana by měl růst pokračovat i nadále.

Navzdory celkovému úbytku se Praze loni podařilo přilákat více přestupujích pasažérů. K přestupu Ruzyni využilo 1,3 milionu lidí, což je o devět procent více než předloni. Transfery představují už téměř čtvrtinu celkového počtu cestujících.

Největší podíl na pražském trhu si loni udržely České aerolinie. Jejich podíl na celkovém počtu odbavených osob činil podobně jako rok předtím téměř 43 procent. Na dalších místech žebříčku jsou společnosti Travel Service, easyJet a Lufthansa.

Nejvíce lidí létalo na linkách do Velké Británie (1,4 milionu), Německa (jeden milion) a Itálie (869.000). Obecně se lety po Evropě podílejí na provozu 90 procenty. Po Evropě následuje s pětiprocentním podílem Afrika a její prázdninové destinace v Egyptě a Tunisku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK