Medveděv chce po ruské vládě, aby přilákala investice z ciziny

02.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 2. února (ČTK) - Ruský prezident Dmitrij Medveděv dnes vyzval ruskou vládu, aby přišla s plánem na podporu zahraničních investic. Loni se propadly o 41 procent, což Medveděv označil za žalostný stav.

"Pohled investorů na podnikatelské klima v naší zemi je stále velmi špatný," řekl prezident. Proto vyzval kabinet, aby vytvořil v Rusku lepší podmínky pro zahraniční investory než mají konkurenční ekonomiky, citovala ho agentura ITAR-Tass.

Za dvě hlavní překážky pro podnikání označují investoři v Rusku korupci a neproniknutelnou byrokracii. Vyjadřují se tak přitom podnikatelé ze zahraničí i sami Rusové.

Medveděv se v dnešním projevu těmto ožehavým tématům vyhnul. Navrhl například zavést nižší daně vysoce kvalifikované pracovní síle ze zahraničí, vracení daní pro výstavbu a vývoz a zjednodušit celní odbavení strojírenským a technologickým firmám, napsala agentura AP.

Rusko je největší světový exportér energií a jeho ekonomika je závislá na cenách komodit. Země potřebuje investice, aby byla schopna tlumit šokové výkyvy v nabídce a poptávce na světovém trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK