Ropa se díky údajům z Číny a USA dostala nad 75 dolarů za barel

02.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 2. února (ČTK) - Světové ceny ropy dnes navázaly na pondělní vzestup a americká ropa se vyhoupla zpět nad 75 dolarů za barel. Ropný trh podpořily údaje o růstu čínského dovozu suroviny a příznivé zprávy z americké ekonomiky.

Cena americké lehké ropy (WTI) stoupla po 16. hodině SEČ o tři čtvrtě dolaru na 75,20 USD za barel. Severomořská ropa Brent posílila o téměř 90 centů na zhruba 74 dolarů. V lednu se ropa v obavách ze slabé poptávky v USA a kvůli růstu kurzu dolaru propadla o více než osm procent.

"Trh se zdá oživovat. Podporují ho příznivější ekonomické údaje a dopady tohoto vývoje na poptávku," řekl agentuře Reuters makléř Christopher Bellew z firmy Bache Commodities.

Ropu od začátku týdne roste díky páteční zprávě o silném růstu americké ekonomiky v posledním loňském čtvrtletí a v pondělí ji dál posílily údaje o zrychleni růstu v americkém průmyslu. Index průmyslové aktivity se dostal nejvýše od srpna 2004, což znamená, že největší světová ekonomika by měla rychleji oživovat z recese minulých let.

Údaje z Číny ukázaly, že dovoz ropy zde dosáhl v prosinci rekordní úrovně. Podle oficiální agentury Nová Čína zůstane čínská poptávka po ropě vysoká i v příštích měsících.

Trh se bude nyní zaměřovat na dnešní večerní údaje o týdenním vývoji ropných zásob v USA. Ve středu vyjde spolehlivější vládní verze těchto čísel. Analytici čekají pokles zásob ropy a topného oleje a nárůst zásob benzinu.

Ceny ropy v dolarech za barel (159 litrů) v 16:05 SEČ: BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent březen 73,97 73,11 New York - Nymex WTI březen 75,19 74,43

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK