Pražská burza šla proti proudu a oslabila

02.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. února (ČTK) - Pražská burza dnes na rozdíl od většiny evropských trhů oslabila, index PX klesl o rovné procento na 1176,6 bodu. Hlavní vinu na tom mají banky a také energetická společnost ČEZ, vyplývá z výsledků burzy.

Erste Bank přišla o procento na 732 Kč, ještě hůře si dnes vedla Komerční banka, která přišla o 1,52 procenta na 3761 korun. "Investoři tak zřejmě stále pokračují v redukování pozic a připravují si volné prostředky na plánované uvedení akcií banky ČSOB," naznačil Josef Kohout z Patria Finance.

Naopak v západní Evropě podle analytiků rostou právě akcie bank, například Deutsche Bank nebo Banco Santander o dvě procenta. Daří se také těžařům, které podpořilo nečekané rozhodnutí Austrálie ponechat úrokové sazby beze změny. "Trh naopak tíží slabší akcie ropných firem po nepřesvědčivých výsledcích koncernu BP," uvedl Josef Němý z Komerční banky.

Horší než očekávané výsledky BP stahují dnes dolů i akcie dalších energetických společností, včetně skupiny ČEZ. Titul přišel o 1,29 procenta a seanci zakončil na 920 korunách. "To, co dnes stahuje pražskou burzu ke dnu, jí ale nakonec dá křídla. Ceny akcií energetických společností jsou totiž úzce spjaty s cenou ropy. Ta bude podle nás v následujících měsících růst společně s tím, jak se budou rozjíždět světové ekonomiky. V horizontu několika měsíců očekáváme proto růst ceny akcií ČEZ až ke hladině 1000 Kč. To oproti současné ceně 924 Kč představuje osmiprocentní zhodnocení," podotkla Markéta Šichtařová z Next Finance.

Větší nákupní objednávka, avšak s limitem 200 Kč, směřovala podle Kohouta k akciím NWR. Titul tak přidal 0,45 procenta a mohl by pokračovat tímto směrem i během středečního obchodování, míní Kohout.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK