Unipetrol ve 4. čtvrtletí očekává prohloubení ztráty

02.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. února (ČTK) - Ztráta společnosti Unipetrol se ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku proti předchozímu čtvrtletí prohloubila. V meziročním srovnání si firma polepšila. Vyplývá to z odhadů, které dnes společnost poskytla ČTK.

"Pohyb cen ropy a jejich derivátů v průběhu čtvrtého čtvrtletí 2009 měl pozitivní vliv na výsledek skupiny Unipetrol v rafinérském segmentu a negativní vliv na výsledek skupiny Unipetrol v petrochemickém segmentu," uvedla firma v tiskové zprávě. Konsolidované údaje o hospodaření firma zveřejní 25. února.

U rafinérií se nepříznivě projevil šestiprocentní pokles objemu zpracované ropy a silnější kurz české koruny vůči dolaru. Roli nadále hrála také nízká rafinérská marže a na vývoji se podepsala i nižší poptávka po palivech kvůli sezónnosti. Naopak kladně působilo rozšiřování rozdílu mezi cenou ropy Brent a Ural či soustavné snižování nákladů.

Pokles poptávky firma zaznamenala také v petrochemickém segmentu, a to o čtyři procenta.

Jednorázově zapůsobil prodej nevyužitých povolenek CO2 pro loňský rok, za který Unipetrol očekává zaúčtování kladných 300 milionů korun.

Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. V roce 2005 se společnost stala součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Skupina patří v České republice k nejvýznamnějším společnostem z hlediska obratu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK