Electrolux měl ve 4. čtvrtletí silný zisk proti předloňské ztrátě

03.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stockholm 3. února (ČTK) - Švédský výrobce elektrospotřebičů Electrolux se v posledním loňském čtvrtletí přehoupl do čistého zisku 664 milionů švédských korun (571 milionů Kč) proti ztrátě 474 milionů korun před rokem. Za celý rok se zisk zvýšil o 70 procent na 2,6 miliardy švédských korun, sdělil dnes druhý největší producent elektrospotřebičů na světě po americké Whirlpool.

Tržby společnosti se snížily o necelá dvě procenta na 28,2 miliardy korun. Provozní zisk před splátkou úroků a zdaněním dosáhl 2,02 miliardy korun proti ztrátě 389 milionů před rokem a skončil mírně pod průměrným odhadem analytiků.

Ziskovost podle firmy podpořil růst cen jejich produktů spolu se snižováním nákladů, zatímco poptávka zůstala na slabé úrovni. Z toho hlediska označil generální ředitel Electroluxu Hans Straberg výsledek za loňský rok za "jeden z nejlepších vůbec".

Vyhlídky firmy na letošní rok jsou opatrné. "Signály silného oživení nejsou patrné na žádném z hlavních trhů skupiny, takže co do poptávky očekáváme jen mírné zlepšení ze současné nízké úrovně," uvedla společnost.

Zisk společnosti Whirlpool se v posledním loňském čtvrtletí díky snižování nákladů a zvýšení tržeb meziročně více než zdvojnásobil. Odhad zisku americké firmy překonal odhady analytiků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK