Tržby slovenského maloobchodu loni klesly o víc než deset procent

03.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 3. února (ČTK) - Tržby slovenského maloobchodu se za celý loňský rok propadly o 10,3 procenta. V posledním měsíci roku se meziroční pokles tržeb slovenských maloobchodních prodejců poněkud zmírnil na 9,2 procenta z listopadového tempa 9,8 procenta, sdělil dnes slovenský statistický úřad.

Tržby v běžných cenách se v prosinci zvýšily na 1,73 miliardy eur (44,1 miliardy Kč) z listopadových 1,5 miliardy eur. V nespecializovaných prodejnách, které mají na celkových tržbách největší podíl, stoupl v prosinci obrat proti stejnému období roku 2008 reálně o tři procenta a v absolutním vyjádření dosáhl 732,1 milionu eur. Za celý rok 2009 zaznamenaly růst o 3,1 procenta na 7,16 miliardy eur.

Výrazný pokles obratu, téměř o třetinu, zaznamenaly v prosinci prodejny ostatního zboží pro domácnost. Propad o 29,9 procenta vykázaly maloobchodní tržby mimo prodejny, stánky a tržiště. Obě složky klesly za celý rok o více než čtvrtinu.

Tržby za potraviny, nápoje a tabák ve specializovaných prodejnách klesl v prosinci o 19,5 procenta. Celoroční tržby byly o 9,4 procenta nižší než v roce 2008.

V prosinci pokračoval růst tržeb ve specializovaných prodejnách s elektronikou a počítači, které stouply meziročně o 2,7 procenta. Za celý rok tržby v této kategorii vzrostly o 15,5 procenta, nejvíce ze všech maloobchodních složek.

Maloobchodní tržby loni klesaly vlivem hospodářské recese. V ní slovenská ekonomika za celý rok klesla odhadem o zhruba pět procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK