Čtvrtletní zisk výrobce nákladních vozů Scania překonal očekávání

03.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stockholm 3. února (ČTK) - Hrubý zisk švédského výrobce nákladních vozů Scania ve čtvrtém čtvrtletí meziročně klesl o 27,5 procenta na 1,24 miliardy švédských korun (3,2 miliardy Kč). Díky redukci nákladů však překonal očekávání analytiků, kteří jej odhadovali na pouhých 795 milionů SEK. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Scania uvedla, že evropský trh s nákladními automobily, který byl tvrdě zasažen světovou hospodářskou a finanční krizí, se stabilizoval na nízké úrovni. Dodala, že pokračuje v přizpůsobování výrobních kapacit, nákladů a investic současným podmínkám.

Scania rovněž upozornila, že objem zakázek na její nákladní automobily a autobusy se ve čtvrtletí zvýšil na 13.884 vozidel z 10.634 vozidel v předchozích třech měsících. Akcie společnosti, jejímž většinovým vlastníkem je největší evropská automobilka Volkswagen, po zprávě posílily téměř o pět procent.

Volkswagen vlastní ve Scanii více než 70procentní podíl. Scania by mohla v budoucnosti vytvořit třístrannou alianci s divizí užitkových vozidel VW a výrobcem nákladních vozů MAN, ve kterém VW vlastní 30procentní podíl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK