Loňský zisk švýcarské skupiny Roche klesl o 22 procent

03.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Basilej 3. února (ČTK) - Čistý zisk švýcarské farmaceutické skupiny Roche Holding se za celý loňský rok snížil o 22 procent na 8,51 miliardy švýcarských franků (150 miliard Kč) a její základní zisk byl slabší, než se čekalo. Největší výrobce léků na rakovinu zdůvodnil v dnešní výsledkové zprávě loňské zhoršení slabším prodejem hlavních produktů a náklady na koupi kalifornské firmy Genentech.

Tržby společnosti se zvýšily o osm procent na 49,05 miliardy CHF a o zhruba deset procent překonaly loňské tržby domácího konkurenta Novartis. Základní zisk na akcii stoupl o deset procent na 12,19 CHF, což bylo pod odhady analytiků, kteří podle ankety agentury Reuters očekávali v průměru výsledek 12,33 CHF.

Roche očekává v letošním roce růst tržeb okolo pěti procent a její šéf Severin Schwan uvedl, že firma má v poslední fázi vývoje deset nových produktů. Roche a Novartis jsou analytiky považovány za hvězdy farmaceutického průmyslu, protože na nadcházející ztrátu řady patentových práv nereagují snižováním nákladů, ale zaměřují se naopak na vývoj nových slibných léků. Akvizice Genentech zvýšila firemní nabídku léků proti rakovině o dva významné produkty Avastin a Rituxan.

Prodej nejvýznamnějších léků na rakovinu loni nicméně přinesl firmě nižší tržby, než se čekalo. Prodej antivirového léku Tamiflu díky epidemii prasečí chřipky naopak prudce vzrostl na 3,2 miliardy franků, Roche však letos u tohoto produktu očekává propad na 1,2 miliardy CHF.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK