ČS: Tuzemská ekonomika letos poroste o 1,5 až dvě procenta

03.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. února (ČTK) - Tuzemská ekonomika v letošním roce poroste podle odhadů České spořitelny o 1,5 až dvě procenta po loňském čtyřprocentním poklesu. Růst ekonomiky přitom bude omezen poklesem spotřeby domácností kvůli rostoucí nezaměstnanosti, nízkému růstu reálné mzdy a zvýšení daní, uvedl na dnešním setkání s novináři hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil.

Odhady jsou podobné jako u dalších ekonomů, kteří předpokládají letošní ekonomický růst ČR mezi jedním procentem až 1,8 procenta. Patria Finance pak v nových odhadech čeká rychlejší růst, a to o 2,1 procenta. Ministerstvo financí ve své lednové prognóza očekává letos růst české ekonomiky o 1,3 procenta, Mezinárodní měnový fond předpokládá růst o 1,5 procenta.

Nezaměstnanost by měla podle ČS dosáhnout maxima 9,6 procenta ve druhém čtvrtletí 2010. "Od začátku recese tak vzroste počet nezaměstnaných o 270.000 na 577.000," odhadl Navrátil. Některé odhady tuzemských analytiků přitom počítají letos i s krátkodobým překonáním desetiprocentní hranice.

Inflace by měla podle analytiků spořitelny postupně růst a na konci roku se dostat na úroveň nového dvouprocentního inflačního cíle České národní banky. Poprvé po sedmi letech by přitom podle Navrátila neměly růst cen podporovat změny regulovaných cen, zejména díky elektřině a plynu. Naopak zvýšení nepřímých daní podle odhadů přispěje do inflace 0,8 procentního bodu. "Průměrná inflace dosáhne letos 1,6 procenta," uvedl Navrátil.

Kurz koruny by měl podle ČS posilovat až na hranici 24 korun za euro na konci roku. Rizikem pro takový vývoj kurzu je ovšem stav veřejných financí, především postoj nové vlády ke snižování schodků rozpočtů. To totiž bude mít vliv na zájem o státní dluhopisy a jejich cenu.

"Dosud trhy přehlížely politické paty v ČR. Nyní je situace jiná. Trhy se kvůli dluhopisům na tyto problémy zaměřují. Vidět je to u Řecka, kde trhy liknavost a negativní překvapení neodpouští," uvedl Navrátil. Připomněl tak rozpočtový deficit Řecka, který se loni vyšplhal na skoro 13 procent hrubého domácího produktu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK