CI: Zájem firem investovat na jihu Moravy loni meziročně stoupl -------------------- --------------------

03.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 3. února (ČTK) - Firmy loni v Jihomoravském kraji oznámily investice za 2,29 miliardy korun, což je o více než dvě pětiny více než v roce 2008. Investice by měly vytvořit pracovní místa pro 2558 lidí, což je nejvíce ve srovnání se všemi ostatními kraji ČR. Desetina z těchto nových míst bude patřit lidem s vysokoškolským vzděláním. Vyplývá to z aktuálních statistik přílivu investic agentury CzechInvest (CI), které dnes ČTK poskytla mluvčí Lucie Kocourková. Celkem v kraji vznikne 35 nových investic, což je o jednu méně než v roce 2008.

Na jižní Moravě je nejúspěšnější Brno. Městu se podle CzechInvestu dlouhodobě daří lákat investice do výzkumu a vývoje nebo do strategických služeb, jako je například vývoj softwaru.

Loni CzechInvest přímo v Brně pomohl uskutečnit investice celkem 26 společnostem. Celkem 22 z nich plánuje právě vývojová centra nebo centra sdílených služeb. "Brno patří k regionům s nejvyšší koncentrací vysokoškolských studentů. A právě rozsáhlá nabídka mladých talentů je to, co na jih Moravy táhne nové a nové investory," uvedla pověřená generální ředitelka agentury Alexandra Rudyšarová.

Nejčastěji v kraji investovaly společnosti, které působí ve strojírenství a v elektronickém a elektrotechnickém průmyslu. Z těchto odvětví v kraji vznikne po osmi nových projektech. V těsném závěsu za elektronikou a strojírenstvím skončili vývojáři softwaru. Ti ohlásili sedm nových investic. Všechny přitom zamíří přímo do Brna.

Jednou ze společností, která loni v Jihomoravském kraji oznámila plány na budoucí expanzi, jsou američtí vývojáři otevřeného softwaru Red Hat. V Brně působí čtyři roky a v současné době zaměstnávají na 200 vývojářů. Plány na rozšíření přijel v říjnu oznámit viceprezident společnost Paul Cormier, který také brněnské pobočce předal ocenění pro nejlepší inženýrské středisko Red Hat na světě.

Tento týden také nové vývojové centrum v Brně-Slatině otevřela americká společnost Honeywell. Centrum stálo 30 milionů dolarů (asi 563 milionů korun). V novém kampusu společnosti Honeywell Technology Solutions (HTS) najde práci dalších 80 odborníků. HTS již ve svém kampusu v Brně zaměstnává 700 lidí.

Podle celkové výše loni oznámených investic patří Jihomoravskému kraji čtvrté místo za krajem Středočeským (4,2 miliardy korun), Ústeckým (3,8 miliardy korun) a Plzeňským (2,4 miliardy korun). Celkem CzechInvest loni v ČR zprostředkoval investice za 16,9 miliardy korun, které by měly dát práci 5771 lidem.

Investice firem oznámených v Jihomoravském kraji podle statistik vládní agentury CzechInvest v letech 2008 a 2009: počet projektů celková investice v mil.Kč počet vytvořených pracovních míst z toho pro VŠ 2008 36 1605,4 1963 727,0 2009 35 2287,0 2558 283,9

zdroj: CzechInvest

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK