V Karlovarském kraji podpořil loni CzechInvest jediný projekt -------------------- --------------------

03.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Karlovy Vary 3. února (ČTK) - V Karlovarském kraji podpořila loni vládní agentura CzechInvest jedinou investici za necelých 1,7 milionu korun. O rok dříve to bylo pět projektů v celkové hodnotě přes dvě miliardy korun. Vzhledem k tomu se region vloni umístil mezi ostatními kraji na posledním místě. Výrazně poklesl i počet vytvořených pracovních míst ze 770 v roce 2008 na pouhých šest v roce 2009. Vyplývá to ze statistiky CzechInvestu.

Malý zájem o investování v kraji je dlouhodobý. Podle mluvčí agentury Lucie Kocourkové je to dáno několika faktory. Karlovarský kraj nemá tak velkou tradici ve zpracovatelském průmyslu a navíc má špatnou dopravní infrastrukturu, konstatovala. "Zejména mu chybí již dlouho plánovaná dálnice. Proto je zájem investorů podnikat v Karlovarském kraji mnohem chladnější než v ostatních regionech," uvedla.

Jediným investičním projektem z loňského roku je společnosti MAJAK - Software z Karlových Varů. Vyvíjí informační počítačový systém pro komerční sféru, například obchody, správu nemovitostí nebo výrobu. "Je to tříletý projekt a už máme za sebou první etapu. Že jsme z Karlovarského kraje jediní, kdo vloni s CzechInvestem spolupracovali, je velmi překvapivé," uvedl zástupce firmy Vladimír Loník.

Celá republika získala loni díky CzechInvestu investice 17 miliard Kč. Meziročně je to pokles o deset miliard. Počet nových investičních projektů se ve srovnání s rokem 2008 snížil o desetinu na 186. Z nich se 84 věnuje výzkumu a vývoji, 67 strategickým službám a 35 výrobě. Zaměstnání v nových projektech našlo přibližně 6000 lidí.

V letech 1993 až 2009 získal CzechInvest pro Karlovarský kraj 18 investorů, kteří do svých projektů vložili nebo vloží 10,1 miliardy korun. Práci v nich postupně nachází 2006 lidí.

Investice v kraji: rok počet projektů celková investice v mil.Kč počet vytvořených pracovních míst z toho pro VŠ 2008 5 2087,94 770 145 2009 1 1,68 6 4

zdroj: CzechInvest

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK