Investice v Pardubickém kraji byly loni 301 mil., devětkrát nižší -------------------- --------------------

03.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pardubice 3. února (ČTK) - Investice v Pardubickém kraji prostřednictvím vládní agentury CzechInvest loni meziročně klesly z 2,66 miliardy na 301 milionů korun. Region přestává být pro investory atraktivní, řekla ČTK ředitelka regionální kanceláře agentury Hana Matějková. Firmy díky loňským investicím vytvořily 110 pracovních míst, předloni jich bylo 1152.

S devíti investiční projekty se kraj umístil ze všech regionů na devátém místě. Předloni podniky v kraji uskutečnily 15 investičních projektů.

"Pardubický kraj přestává být atraktivní pro projekty s nižší přidanou hodnotou, které jsou náročné na kvantitu pracovní síly a dostatek připravených průmyslových zón a skvělé dopravní napojení na cílové trhy," uvedla Matějková.

Pardubice mohou sice díky letišti nabídnout leteckou nákladní dopravu, leží také na významném železničním uzlu, nicméně většina dopravy se odehrává na silnicích. "V Pardubickém kraji je tento nedostatek při rozhodování investorů velmi citelný. Do budoucna proto můžeme očekávat spíše vznik službových center, které využijí vzdělané obyvatelstvo, které generuje místní univerzita," řekla Matějková.

Všechny loňské projekty se loni zaměřily na oblast služeb a výzkumu. Peníze například získaly firmy Resal, Lion Teleservices CZ a Alukov HZ. První se zabývá IT technologií a vývojem softwaru, druhá nabízí strategické služby a třetí produkuje výrobky pro kovodělený a kovozpracující průmysl.

Investice firem oznámených v Pardubickém kraji podle statistik vládní agentury CzechInvest v letech 2008 a 2009: počet projektů celková investice v mil.Kč počet vytvořených pracovních míst z toho pro VŠ 2008 15 2663,22 1152 107 2009 9 301,23 109,99 35,57

zdroj: CzechInvest

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK