Firmy na jihu Čech loni investovaly 44 milionů, mnohonásobně méně -------------------- --------------------

03.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 3. února (ČTK) - Jihočeský kraj získal loni prostřednictvím agentury CzechInvest investice 44,7 milionu korun. V roce 2008 to bylo přes 1,1 miliardy korun. Je to druhá nejmenší krajská investice, méně loni dostal jen Karlovarský kraj. Investičních projektů ubylo na polovinu. Počet vytvořených míst se meziročně snížil ze 137 na 37. Vyplývá to ze statistiky agentury CzechInvest.

Podíl vysokoškoláků na nově vytvořených místech se zvýšil z 35 na 75 procent.

V Jihočeském kraji investovaly firmy převážně do výzkumu a vývoje a do této oblasti jsou potřebné investice daleko menší, než když je nutné stavět například halu či továrnu. "Vlažnost investorů ze zpracovatelského průmyslu, které CzechInvest zprostředkovává, je dána zejména chybějící dálnicí z Prahy do Budějovic a zároveň na rakouskou síť do města Linz a také připravenou infrastrukturou v podobě průmyslové zóny," vysvětlila mluvčí CzechInvestu Lucie Kocourková. V kraji také není technicky zaměřená univerzita, podnikům ze zpracovatelského průmyslu tak chybí kvalifikovaná pracovní síla.

Jihočeský kraj má zemědělskou tradici a právě významná investice společnosti Pöttinger, která se zabývá výrobou zemědělských strojů, mohla podle Kocourkové významným způsobem zamíchat se statistikami v minulých letech z pohledu objemu investic. "Nicméně trend úbytku investic je dán tím, že investice v polovině roku byly téměř na bodě nula," doplnila Kocourková.

V Jihočeském kraji vzniklo v loňském roce šest nových projektů. Ve čtyřech případech si kraj vybrali vývojáři softwaru, dále vznikl jeden projekt strojírenský a jeden ze sektoru elektroniky a elektrotechniky.

Celá ČR získala loni díky CzechInvestu necelých 17 miliard investic. Počet nových projektů ve srovnání s rokem 2008 se snížil o 13 procent na 186. Nejvíce projektů je z oblastí vývoje software, následuje strojírenství a elektronika a elektrotechnika.

V letech 1993 až 2009 získal CzechInvest pro Jihočeský kraj 45 investorů, kteří do svých projektů vložili nebo vloží 20,5 miliardy korun. Práci by v nich mělo postupně najít přes 6200 lidí.

Investice firem oznámených v Jihočeském kraji podle statistik vládní agentury CzechInvest v letech 2008 a 2009: počet projektů celková investice v mil.Kč počet vytvořených pracovních míst z toho pro VŠ 2008 11 1143,4 137 49 2009 6 44,7 37 28

zdroj: CzechInvest

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK