Podniky v USA zrušily v lednu podle ADP méně míst, než se čekalo

03.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 3. února (ČTK) - Zaměstnavatelé v soukromém sektoru ve Spojených státech za leden zrušili 22.000 pracovních míst, očekával se ale horší výsledek. Situace byla lepší i proti prosinci, kdy USA přišly podle aktualizovaných údajů o 61.000 pracovních příležitostí, uvedla dnes soukromá personální agentura ADP Employer Services. Oficiální statistiky zveřejní americké úřady v pátek.

Ekonomové podle průzkumu agentury Reuters odhadovali, že soukromý sektor USA za leden ztratil podle metodiky ADP 30.000 míst. Prosincová ztráta přitom byla podle předběžné zprávy ADP také vyšší, a to 84.000 příležitostí. ADP Employer Services svůj průzkum sestavuje ve spolupráci s Macroeconomic Advisers LLC.

Předseda Macroeconomic Advisers Joel Prakken předpokládá, že oficiální státní statistika ukáže za leden nárůst pracovních příležitostí. Byl by to teprve druhý měsíční přírůstek za dva roky. Oficiální čísla ministerstva práce nezahrnují jen soukromý sektor, chybí v nich pouze údaje o zemědělství. Prakken předpokládá, že soukromý sektor podle ADP Employer Services vykáže tvorbu nových míst již v únoru, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK