ISM: Sektor služeb v USA poprvé od září vzrostl

03.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. února (ČTK) - Americký sektor služeb v lednu poprvé od loňského září vzrostl. Zlepšení vykazuje i zaměstnanost, pokles počtu pracovních míst se v lednu zmírnil. Dnešní zpráva institutu pro řízení dodávek (ISM), který sleduje aktivity nákupních manažerů firem, ukázala růst indexu aktivity ve službách na 50,5 bodu z prosincových revidovaných 49,8 bodu.

Výsledky však zaostaly za odhady analytiků dotazovaných agenturou Thomson Reuters, kteří očekávali vzestup indexu až na 51 bodů. Pokud je indikátor nad 50 body, signalizuje růst sektoru, pod touto hranicí měří jeho útlum.

Dílčí index zaměstnanosti vykázal v lednu mírné zlepšení, jeho hodnota stoupla na 44,6 bodu ze 43,6 bodu v prosinci. To ukazuje, že pokles počtu pracovních míst zpomalil. Index nových zakázek, který naznačuje budoucí vývoj, stoupl na 54,7 bodu z 52 bodů a růst zaznamenal již pátý měsíc.

Navzdory příznivým údajům však pouze čtyři z 18 odvětví služeb vykázaly růst. Byly to další služby, které zahrnují různé menší sektory jako advokacii, čistírny nebo opravy strojů, dále komunální služby, informační služby a velkoobchod. Jedenáct odvětví sektoru stále klesá, nejvíce umění a zábava, těžba, maloobchod a doprava.

Údaje o vývoji v sektoru služeb patří mezi pozorně sledované, protože služby jsou ve vyspělých zemích největším sektorem ekonomiky. Na celkové zaměstnanosti ve Spojených státech bez zemědělského sektoru se služby podílejí více než 80 procenty. Do sektoru služeb patří například zdravotnictví, banky, hotely, doprava nebo restaurace. Služby jsou však vysoce závislé na výdajích spotřebitelů, které tvoří téměř 70 procent celkové ekonomické aktivity země, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK