Akcie v USA dopoledne mírně klesly

03.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. února (ČTK) - Akcie v USA dopoledne mírně klesly, trh reagoval na vzestup z předchozích dvou dnů. Náladu mezi investory dnes ovlivnila zpráva o aktivitě v sektoru služeb, která nenaplnila očekávání.

Klíčový index Dow Jones v poledne newyorského času oslabil o polovinu procenta na 10.248,8 bodu. Index Nasdaq Composite se v 18 hodin SEČ snížil na 2182 bodů se ztrátou přes třetinu procenta, ukázaly stránky Yahoo! Finance.

Americký sektor služeb v lednu poprvé od loňského září vzrostl. Zlepšení vykazuje i zaměstnanost, pokles počtu pracovních míst se v lednu zmírnil. Dnešní zpráva institutu pro řízení dodávek (ISM), který sleduje aktivity nákupních manažerů firem, ukázala růst indexu aktivity ve službách na 50,5 bodu z prosincových revidovaných 49,8 bodu.

Výsledky však zaostaly za odhady analytiků v průzkumu Thomson Reuters, kteří očekávali vzestup indexu až na 51 bodů. Nad 50 body indikátor ukazuje růst odvětví, pod touto hranicí značí jeho útlum.

Čísla o službách zmírnila nadšení, které na finančním trhu vyvolala zpráva o vývoji počtu zaměstnanců v soukromém sektoru. Soukromá personální agentura ADP uvedla, že privátní firmy zrušily v lednu méně míst, než se předpokládalo. Oficiální vládní statistiky, ale včetně státního sektoru, budou k dispozici tento pátek, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK