Zisk firmy Panasonic vyskočil více než trojnásobně

05.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 5. února (ČTK) - Japonskému výrobci elektroniky Panasonic Corp. vyskočil ve třetím fiskálním čtvrtletí provozní zisk více než trojnásobně na 101 miliard JPY (21,6 miliardy Kč) z 26,4 miliardy JPY za říjen až prosinec 2008. Firmě pomohly nižší náklady a vysoký prodej televizorů s obrazovkou z tekutých krystalů. Firma, která působí i v České republice, to uvedla v dnešním prohlášení.

Zisk výrobce digitálních fotoaparátů Lumix či televizorů Viera byl nejvyšší za pět čtvrtletí. Tržby mírně stouply na 1,89 bilionu jenů z předchozích 1,88 bilionu jenů. Panasonic je čtvrtým největším výrobcem televizorů s plochou obrazovkou na světě za firmami Samsung Electronics, LG Electronics a Sony.

Společnost současně zvýšila odhad provozního zisku na celý fiskální rok do konce března 2010 na 150 miliard jenů z původních 120 miliard jenů. Loni zisk společnosti činil 72,87 miliardy JPY. Nový odhad však stále představuje méně než třetinu zisku, který firma vykázala před dvěma lety, tedy před globálním ekonomickým poklesem. Tehdy zisk činil 519,48 miliardy JPY.

Panasonic v prosinci koupil majoritní podíl ve firmě Sanyo Electric, která je největším světovým výrobcem dobíjecích baterií a vyrábí rovněž solární panely. Spojením vzniká jeden z největších výrobců elektroniky na světě se silnou pozicí v úsporných technologiích, napsala agentura Reuters.

Panasonic už řadu let působí i v České republice. V Plzni od poloviny 90. let vyrábí televizory, další závody má rovněž v Plané na Tachovsku a v Pardubicích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK