Čtvrtletní zisk Skansky výrazně vzrostl, výnosy však klesly

05.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stockholm 5. února (ČTK) - Hrubý zisk největší skandinávské stavební společnosti Skanska v posledním loňském čtvrtletí vzrostl na 1,26 miliardy švédských korun (SEK, 3,3 miliardy Kč) ze 71 milionů korun před rokem a shodoval se s odhady analytiků. Výnosy společnosti, která je předním stavebním podnikem i na českém trhu, však kvůli propadu stavebních trhů ve vyspělém světě klesly. Firma v dnešním sdělení uvedla, že letos čeká další pokles výnosů.

Slabý zisk konce roku 2008 byl důsledkem odpisu celkem 1,27 miliardy SEK. Analytici podle agentury Reuters čekali zisk 1,3 miliardy korun. Hrubý zisk po odečtení finančních položek za celý rok 2009 vzrostl o 13 procent na 5,02 miliardy SEK.

Výnosy Skansky se ve čtvrtém čtvrtletí snížily meziročně o 11 procent na 34,65 miliardy švédských korun a za celý rok klesly o pět procent na 136,8 miliardy SEK. Skanska předpovídá, že její výnosy ze stavebních aktivit letos v místních měnách klesnou o pět procent.

Evropský i americký stavební trh je podle firmy nadále slabý a konkurence zůstává ostrá. Propad cen nemovitostí na řadě trhů utlumil investice do stavebních projektů a vyvinul tlak na ziskové marže, uvedla firma. Za příznivý signál označila známky oživení bytové výstavby ve Skandinávii, která je vedle USA hlavním trhem společnosti.

Obdobný trend jako v mateřské firmě měly i stavební aktivity Skansky v České republice. Za čtvrté čtvrtletí podle údajů firmy zisk vzrostl, výnosy meziročně klesly.

Nadějný je podle firmy globální nárůst zakázek. Během posledního čtvrtletí získal švédský gigant zakázky za 34,2 miliardy švédských korun. To bylo zhruba o miliardu korun více, než odhadovali analytici.

Skanska je třetí největší stavební koncern na světě. Kromě Česka, Skandinávie a USA působí také na Slovensku, v Jižní Americe a Británii.

hp dp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK