Koruna dopoledne dále oslabovala k euru i dolaru

05.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. února (ČTK) - Česká měna dopoledne pokračovala v oslabování vůči euru i dolaru. Po 10:00 byla oproti předchozímu závěru slabší k euru o jeden haléř na úrovni 26,23 Kč/EUR, k dolaru oslabila o 15 haléřů na 19,16 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Koruna oslabuje čtvrtým dnem v řadě. Podle analytika společnosti Patria Finance Tomáše Vlka bude hlavním číslem dnešního dne lednová statistika počtu pracovních míst v USA. Trh podle Vlka očekává výrazné zlepšení, oproti prosincovému úbytku 85.000 míst se nyní čeká nárůst o 15.000. "Vzhledem k tomu, že současné posilování dolaru je živeno hlavně averzí k riziku, případné dobré zprávy z ekonomiky by mohly jeho postup brzdit," uvedl Vlk.

Současná situace na světových trzích neznamená podle Vlka pro korunu ani okolní měny nic dobrého. "Proti výraznému propadu na Wall Street i asijských burzách stojí výrazně silnější dolar, který se už proti euru dostal pod 1,3700," poznamenal analytik.

Velkou zátěží pro euro zůstává rozpočtová situace jižních členů eurozóny. Podle Vlka se vedle Řecka riziko rozšířilo i na Portugalsko, Španělsko a Itálii. "Jde o další země s vysokým zadlužením, a tedy tendencí podléhat řecké nákaze," dodal analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK