Analytici: Inflace v lednu bez velkých změn, nezaměstnanost vyšší

05.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. února (ČTK) - Meziroční inflace v lednu podle odhadů analytiků oslovených ČTK zůstala v průměru na prosincovém jednom procentu. Někteří analytici přitom očekávají růst inflace na 1,1 až 1,2 procenta, další ekonomové pak odhadují pokles meziroční inflace na 0,9 procenta. Naopak v případě nezaměstnanosti se analytici shodují na jejím lednovém růstu až k 9,8 procenta z prosincových 9,2 procenta.

Data o inflaci zveřejní Český statistický úřad v úterý 9. února a data o nezaměstnanosti ministerstvo práce a sociálních věcí v pondělí 8. února.

"Ceny byly ovlivněny především zvýšením spotřebních daní na pohonných hmotách a pivu. V menší míře se projevil také sezónní růst cen potravin a úpravy regulovaných cen, jako je vodné a stočné, dálniční známky nebo teplo. Zvýšení sazeb DPH o jeden procentní bod se do vyšších cen příliš nepromítl," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Ten odhaduje růst meziroční inflace na 1,1 procenta.

Spolehlivost odhadů přitom podle Sobíška v lednu snižuje kromě obvyklých lednových faktorů také změna váhového schématu pro výpočet inflace. "Oproti předchozím letům, kdy pro výpočet vah sloužilo složení soukromé spotřeby v roce 2005, nyní bude používáno složení v roce 2008," upozornil.

I podle analytika ČSOB Petra Dufka lednový odhad inflace je jako obvykle nejsložitější a nejméně jistý. Inflaci zásadně podle něj ovlivnil růst regulovaného nájemného následovaného dopadem vyšší DPH a spotřebních daní. Jako tradičně vyšší byly i sezónní potraviny. "Ani přes tyto citelné administrativní zásahy by inflace v ČR neměla nijak expandovat. Teprve ve druhé polovině roku by se mohla dostat na cílovou úroveň ČNB," uvedl Dufek.

Naopak vývoj cen energií pro domácnosti by měl podle hlavního analytika Generali PPF Asset Management Radomíra Jáče v případě letošního ledna tlačit sám o sobě meziroční inflaci dolů. Proto také odhaduje pro leden pokles meziroční inflace na 0,9 procenta. "V průběhu letošního roku se ale na inflaci začne projevovat růst cen energií jako důsledek vývoje světových cen ropy a zemního plynu a postupně také budou inflaci tlačit k růstu ceny potravin," uvedl.

Trh práce podle analytika Komerční banky Jiřího Škopa stále doplácí na ekonomickou recesi, přestože to nejvýraznější zhoršování má ekonomika již za sebou. "Vzhledem k tomu, že trh práce reaguje na reálnou aktivitu s určitým zpožděním, měla by míra nezaměstnanosti růst i v dalších měsících," dodal.

Míra nezaměstnanosti podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka v lednu stoupla na 9,7 procenta a dosáhla tak nejvyšší úrovně za posledních pět let. "Příčinou strmého zvýšení v lednu je kombinace dozvuků recese a negativní sezónnosti, kterou letos zvýraznily lednové přívaly sněhu a mrazivé počasí," uvedl. Na desetiprocentní hranici se pak v lednu dostala nezaměstnanost podle Sobíška.

"Lednová nezaměstnanost nastaví laťku, kolem které se bude nezaměstnanost pohybovat po celý letošní rok. Předpokládáme, že po výrazném prosincovém nárůstu se nezaměstnanost výrazně zvýšila i v lednu," uvedl Dufek. Nezaměstnanost pode něj stoupla na 9,8 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK