Evropské akcie v obavách z dluhů vlád klesly na 10týdenní minimum

05.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 5. února (ČTK) - Evropské akciové burzy dnes v obavách z krize vládních dluhů navázaly na prudký čtvrteční propad a hlavní západoevropský index sestoupil na desetitýdenní minimum. Sílící strach investorů z fiskální krize v Řecku a obdobných problémů v dalších jihoevropských zemích eurozóny sráží nyní akciové trhy po celém světě.

Index západoevropského trhu FTSEurofirst 300 klesl v 10:25 SEČ o 1,3 procenta na 980,50 bodu. Předtím klesl až na 977,02 bodu, nejníže od konce loňského listopadu.

Ve čtvrtek se západoevropský index propadl o 2,8 procenta a utrpěl nejhorší denní propad za deset týdnů. Index španělských akcií Ibex 35 spadl o 5,9 procenta, portugalská burza ztratila pět procent, burza v Miláně 3,5 procenta a řecké akcie 3,3 procenta.

Globální akciové trhy tento týden stupňují pokles v obavách, že potíže Řecka a dalších zemí jižní Evropy by mohly vést až k neschopnosti splácet dluhy, což by mohlo ohrozit oživení světové ekonomiky z recese. Ve čtvrtek znepokojení vyostřila začínající vlna stávek řeckých odborářů proti úspornému plánu vlády, v Portugalsku hrozba přijetí opozičního zákona, který by výrazně zhoršil rozpočtový deficit, a ve Španělsku ústup vlády od penzijní reformy.

Pokud by se globální oživení kvůli problémům eurozóny zastavilo, zřejmě by to zvrátilo loňské zisky akcií, které vznikly tím, jak investoři na sklonku recese sázeli na příznivý hospodářský vývoj. Investoři teď proto raději odcházejí od akcií i dalších rizikovějších aktiv jako komodit. Hlavní indexy amerických akcií ve čtvrtek klesly o 2,5 až tři procenta a index tokijské burzy dnes oslabil o 2,9 procenta.

"Globální indexy nyní zažívají výrazný tlak a šíří se strach, že situace Řecka by se mohla přelít i do další slabších evropských ekonomik," řekl agentuře Reuters analytik ODL Securities Owen Ireland. Nervozitu na trhu podle něj vyvolává i odpolední klíčová ekonomická zpráva o vývoji trhu práce v USA.

Index aténské burzy dnes dopoledne ztrácel dalších 3,7 procenta. Španělský Ibex klesal o 1,5 procenta a portugalské akcie oslabovaly o 2,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK