Odbory:Velká stávka kvůli benefitům může být kdykoliv po 22.únoru -------------------- --------------------

05.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. února (ČTK) - Řadu odvětví českého hospodářství může kdykoliv po 22. únoru postihnout stávka. Důvodem jsou nová pravidla pro danění benefitů daní z přidané hodnoty. Protest může odvrátit pouze vyškrtnutí sporného ustanovení ze zákona. Výsledky dnešního jednání několika odborových organizací sdělil ČTK šéf Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík.

"Je nyní na rozhodnutí členů parlamentu, jak se k tomu postaví a zda bude zachován sociální smír," uvedl Pomajbík. Danění benefitů podle novely zákona označil za útok na postavení odborů v České republice, který zásadně ovlivní průběh a výsledky kolektivních jednání ve všech odvětvích.

Dnešní jednání svolali odboráři z dopravy, nejhlasitěji se ozývají železničáři, kterým jde hlavně o zachování režijních jízdenek. Jak ale zdůraznil Pomajbík, nová pravidla se týkají danění všech benefitů, například závodního stravování nebo slev na zboží. Dopraváky proto podle něj podporují i další organizace, třeba stavbaři.

Od 1. ledna platí novela zákona o DPH, podle které je základem daně u poskytovaných benefitů běžná cena na trhu a nikoliv zaměstnanecká zvýhodněná. Jde o implementaci evropské směrnice. Jak ale několikrát upozorňovalo ministerstvo financí, přijetí směrnice je pro každý stát dobrovolné.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK