Fiat stále hodlá zavřít sicilskou továrnu, zaměstnanci protestují

05.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím 5. února (ČTK) - Italská automobilka Fiat dnes odmítla přehodnotit své plány na uzavření ztrátové sicilské továrny. Zaměstnanci závodu proto přerušili práci a připojili se k odborovým předákům protestujícím u brány podniku. Informovala tom agentura Reuters.

Fiat se kvůli plánům na uzavření továrny dostal do sporu s odbory i vládou. Kvůli chystanému zavření závodu již ve středu na čtyři hodiny přerušili práci zaměstnanci Fiatu v celé Itálii. Tato akce byla první celostátní stávkou u Fiatu od roku 2004, kdy přišel nastartovat oživení automobilky z těžkých ztrát nový generální ředitel Sergio Marchionne.

Vedení Fiatu rozhodlo, že výroba vozů v sicilském závodě musí být ukončena, protože náklady na přepravu komponentů z hlavních severoitalských závodů společnosti na jih jsou neúnosně vysoké. Fiat uvedl, že bude zkoumat možnosti přebudování továrny na výrobu součástek, na zastavení produkce automobilů však trvá. Výměnou za uzavření továrny Fiat nabídl, že přesune do Itálie z Polska výrobu modelu Panda.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK