MMR hledá, kdo za 252 mil. Kč pomůže se získáváním dotací z EU

05.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. února (ČTK) - Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) hledá firmu, která za 252 milionů korun pomůže se získáváním peněz z evropských fondů během letošního a příštího roku. Vítěz zakázky bude především zabezpečovat pro žadatele o dotace semináře, konference a poradenství. ČTK to dnes řekl mluvčí resortu Martin Ayrer.

Takovouto zakázku vypsalo MMR v aktuálním rozpočtovém období poprvé. "Z evaluačních aktivit, a po projednání s řídícími orgány a Evropskou komisí, vyvstala potřeba a rozhodnutí realizovat tuto zakázku až nyní," uvedl mluvčí. Na 85 procent z hodnoty zakázky zaplatí dotace z EU, zbytek připadá na národní zdroje.

Podpora při získávání dotací se zaměří především na malé a střední podniky, nestátní neziskové organizace a ostatní veřejné subjekty. Cílem zakázky je podpora takzvané absorpční kapacity, tedy schopnosti příjemců předkládat projektové žádosti v potřebných oblastech. Žadatelům o dotace má také pomoci úspěšně realizovat projekty a zajistit bezproblémové čerpání peněz z EU. Začátek plnění zakázky stanovilo MMR na 1. květen, dokončení na poslední den letošního roku.

MMR chce také do konce února předložit vládě soubor legislativních opatření, která mají zrychlit a zjednodušit získávání peněz z EU. Podle již dřívějšího vyjádření ministra pro místní rozvoj Rostislava Vondrušky jeho resort v březnu pravděpodobně navrhne přesun peněz mezi jednotlivými prioritami podpory. Programy, které jsou v čerpání dotací méně úspěšné, tak možná budou muset přenechat část svých peněz jiným prioritám. Tento přesun ale bude muset ještě schválit Evropská komise.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK