Ropa zastavila pokles, barel WTI stojí zhruba 73 dolarů

05.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 5. února (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích po výrazném čtvrtečním propadu zastavily pokles a barel typu West Texas Intermediate (WTI) se stabilizoval blízko 73 dolarů. Trh zatím vyhodnocuje statistiku o vývoji nezaměstnanosti v USA, vliv na ceny má ale i pokračující růst kurzu dolaru.

Krátce před 16:00 se barel WTI prodával za zhruba 72,95 USD a proti předchozímu závěru se jeho cena snížila asi o 20 centů. Barel severomořské ropy Brent zlevnil asi o 40 centů a dostal se na zhruba 71,75 USD. Ve čtvrtek cena ropy klesla asi o pět procent, což byl největší denní propad od loňského července.

Obchodníci poukazují na obzvlášť silnou kombinaci negativních faktorů, které tlačí na pokles cen ropy. Především je to kurz dolaru, který se zpravidla pohybuje opačně k cenám komodit, neboť jejich cena se vyjadřuje právě v dolarech. Velký vliv mají rovněž obavy o fiskální zdraví některých členských zemí eurozóny a v neposlední řadě i pokles akcií.

Trh nicméně získal určitou podporu od hedgeového fondu BlueGold, který se zaměřuje právě na ropu. Fond odmítl podle něj falešné spekulace o jeho pokračujících aktivitách a sdělil, že nestojí za výrazným kolísáním cen ropy z posledních dnů. Dohady o zdraví nejmenovaného hedgeového fondu byly negativním faktorem při čtvrtečním pádu cen ropy.

Trhu s ropou dnes pomohla i statistika z amerického trhu práce. Podle ní se míra nezaměstnanosti v lednu překvapivě snížila na pětiměsíční minimum 9,7 procenta. Zaměstnavatelé nicméně zrušili dalších asi 20.000 pracovních míst.

"Trh reagoval na zprávu o nižší míře nezaměstnanosti, což dalo akciovému trhu podporu. Od toho se odrazila i ropa," poznamenal analytik investiční společnosti PFGBest Research Phil Flynn. "Fiskální problémy v Evropě ale pořád mohou mít určitý vliv a ten růst před víkendem vykolejit," řekl. Teď má ze všech zemí eurozóny největší problémy zřejmě Řecko.

Cena ropy se na rekordu ocitla v červenci 2008, kdy se barel WTI přechodně vyšplhal až nad 147 dolarů. Letos v lednu cena vystoupila až k 84 dolarům.

Ceny ropy v dolarech za barel (159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent březen 71,73 72,13 New York - Nymex WTI březen 72,94 73,14

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK