Záchrana Řecka prý přijde podle MMF na 20 až 25 miliard USD

05.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 5. února (ČTK) - Experti Mezinárodního měnového fondu (MMF) odhadují, že "přesvědčivá" záchrana Řecka přijde na 20 až 25 miliard dolarů (478 miliard Kč). Tyto peníze budou potřeba na to, aby řecký finanční trh zůstal solidní, napsal dnes francouzský list Le Monde, aniž by jmenoval zdroje.

List také napsal, že pomoc Řecku od MMF považují za jednu z možností i někteří představitelé eurozóny. Proti se však postavil evropský komisař pro hospodářské a měnové záležitosti Joaquín Almunia a prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet označil takovou pomoc za ponižující.

Ředitel fondu Dominique Strauss-Kahn nicméně ve čtvrtek uvedl, že MMF je připraven Řecku pomoc poskytnout, pokud by o to byl požádán. Věří však, že vláda v Aténách podnikne všechny nezbytné kroky a zvládne nynější fiskální krizi sama.

Le Monde napsal, že řecká vláda myšlenku obrátit se na MMF se žádostí o pomoc nevylučuje. Otevřené dveře této pomoci by měly zůstat i podle francouzského ministerstva hospodářství, napsala agentura Reuters.

Řecko postihla krize předlužených veřejných financí a hrozí mu státní bankrot. Vláda proto pod tlakem Bruselu a finančních trhů vypracovala razantní plán úspor, který má snížit rozpočtový deficit z loňských téměř 13 procent pod tři procenta hrubého domácího produktu do roku 2013.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK